Den Bosch werkt met De Jamfabriek en Grow Campus aan voedselinnovatie

Komende donderdag staan agrifoodlabs centraal op het seminar “Ondernemers & Agrifoodlabs’ tijdens de AgriFoodTech vakbeurs in Den Bosch. De Brabantse hoofdstad zelf laat zien welke bijdrage steden kunnen leveren aan innovatie op het gebied van food. Door broedplaatsen te creëren voor jonge startups en te investeren in innovatie.

Half november kondigde Den Bosch aan 100.000 euro extra te gaan investeren in de agrifoodlab Grow Campus, waarbij onder meer ook de HAS en Avans Hogeschool bij betrokken zijn. Zo wil de gemeente de vernieuwing in het onderwijs in de regio verder aanjagen.

Open data lab

Met de 100.000 euro gaat de Grow Campus een open data lab vormgeven. Studenten kunnen straks in dit lab experimenteren met de waarde van big data in de agrifood sector. Het lab werkt ook samen met het bedrijfsleven, met name op het vlak van agrifood en ict.

Een aantal jonge bedrijven op de Grow Campus, zoals FruitFunk en Voordekost, en de Afgeprijsd app tegen voedselverspilling van NoFoodWasted kreeg de kans om zich te ontwikkelen in De Jamfabriek. Dit thematisch bedrijvencentrum, vernoemd naar de vroegere jamfabriek van De Gruyter, is alleen toegankelijk voor kansrijke innovatieve startups. Ze moeten niet ouder zijn dan vijf jaar, werkzaam zijn op het gebied van Agri-Food-Health of ICT en een innovatief product of dienst, proces of concept ontwikkelen.

Experimenteerfaciliteiten

De Jamfabriek is in 2015 opgericht door de gemeente Den Bosch samen met de NV Bossche Investeringsmaatschappij (NV BIM). Een groot aantal andere partijen in de stad doet mee, waaronder de Stichting OndernemersLift+,de  HAS Hogeschool, het Koning Willem I College, de Rabobank en de Avans Hogeschool. De startups kunnen in De Jamfabriek gedurende een jaar gebruikmaken van business-coaching en mogen kosteloos gebruik maken van experimenteerfaciliteiten bij de onderwijsinstellingen, waaronder de Grow Campus. Rabobank Den Bosch ondersteunt bij de uitwerking van financiële plannen.

jamfabriek

Na hun gratis periode als start-up kunnen ze tegen lage kosten doorstromen naar de scale-up-vloer ‘Jamfabriek NXT’.

En het heeft effect. Momenteel zijn er zo’n 15 startups en 5 scale-ups in De Jamfabriek gevestigd. Na een jaar leidden de 15 startups al tot 45 arbeidsplaatsen en de tevredenheidsscore bij de startups: 8,1.

Daarnaast groeit de interesse van meer bedrijven van buiten de stad. Ook is er grote betrokkenheid van de gemeenteraad en het gemeentebestuur.

Meer weten over hoe we met agrifoodlabs innovatie in de foodsector kunnen laten versnellen? Kom donderdag 13 december naar het seminar in Den Bosch: https://citydealvoedsel-receptenboek.nl/ondernemers-agrifoodlabs-mismatch-of-gouden-kans/

Meer weten over De Jamfabriek? Zie het recept van deze case op https://citydealvoedsel-receptenboek.nl/receptenboek/de-jamfabriek/