Kokkerelli/ Stichting Kids University for Cooking
FOOD = FUN!
Kokkerelli werkt samen met bedrijven, overheid, universiteiten en scholen om kinderen bewust te maken van het belang van een gezond voedingspatroon. Kokkerelli biedt educatieve programma’s voor basisscholen en zetten kidspanels in om nieuwe en gezondere producten en voedingsconcepten te ontwikkelen.
BEREIDINGSWIJZE
PLAATS
Venlo
FASE
Doorgroei
THEMACLUSTERS
Bewustwording, gezondheid en sociale inclusiviteit
DIT IS EEN RECEPT VOOR
Gezonde mensen, Samenwerking met de maatschappij
CONTACT
Bart Verheijden, Gemeente Venlo, b.verheijden@venlo.nl
MEER INFORMATIE
Share
Voorproefje
Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe en te weinig kinderen hebben een gezond eetpatroon. Daarnaast weten steeds minder kinderen waar hun voeding vandaan komt.
Kokkerelli werkt samen met bedrijven, overheid, universiteiten en scholen om kinderen bewust te maken van het belang van een gezond voedingspatroon. Kokkerelli biedt educatieve programma’s voor basisscholen en zetten kidspanels in om nieuwe en gezondere producten en voedingsconcepten te ontwikkelen.
Schoolgroepen kunnen deelnemen aan een Kokkerelli Tour, waarbij kinderen leren waar voeding vandaan komt en wat het effect van voeding is op hun gezondheid. Zij bezoeken een teler en gaan vervolgens met hun eigen oogst aan de slag in de keuken. Uiteindelijk eten zij samen aan tafel hun zelf bereidde gerechten op. Zo beleven zij de gehele voedselketen van ‘grond tot mond’.
Context
Bewustwording en goede kennis van voeding en gezondheid op jonge leeftijd helpt kinderen om nu en op latere leeftijd bewuste(re) keuzes te maken, zodat een gezonder voedingspatroon ontstaat.
Tijdens de Nationale Voedseltop in 2017 kwamen ruim 150 invloedrijke beslissers uit de Nederlandse voedselwereld bij elkaar om samen met het kabinet invulling te geven aan een gezamenlijke voedselagenda voor de komende 5-10 jaar. Hier werden de volgende ambities geuit:
- Inzetten kwalitatieve educatieve programma’s ter bevordering gezond voedselgedrag, vanuit platform ‘jong leren eten’.
- De gezonde keuze makkelijker en aantrekkelijk maken in de supermarkt, in de horeca, in zorginstellingen, op het werk, op school en bij de sportclub.
- Eten gezonder maken met minder zout, verzadigd vet en suikers in bestaande en nieuwe producten.
Stichting Kids University for Cooking zet in op landelijke verankering van het lesprogramma door in heel Nederland fysieke locaties te openen. De volgende locatie wordt het World Food Center in Ede.
Bijzonder aan deze case
- (Product)ontwikkeling van gezonde voeding voor, door en met kinderen samen met verschillende partners (Kokkerelli)
- Vernieuwende vorm van voedseleducatie voor schoolkinderen, in combinatie met praktijkbezoeken aan verschillende partners in de foodketen (Stichting Kids University for Cooking).
- Een succesvolle publiek private samenwerking, gestart vanuit het initiatief van ondernemer Jan Klerken (Scelta Mushrooms).
Partijen aan tafel
Stichting Kids University for Cooking is een maatschappelijke organisatie zonder winstoogmerk (ANBI). Er is samenwerking en commitment van vier partijen: scholen, overheid, bedrijven en universiteiten (validatie en onderzoek).
De Kokkerelli Tours zijn gevalideerd door Universiteit Maastricht.
Universiteit Maastricht waarborgt ook de kwaliteit van het educatief programma en de kidspanels.
De gemeente stelt haar netwerk en kennis ter beschikking. In het verleden is door provincie Limburg en gemeente Venlo een subsidie toegekend voor de opstart en ontwikkeling.
Kokkerelli werkt intensief samen met diverse bedrijven, zoals: ZON fruit & vegetables, Bayer, Jan Linders Supermarkten, Scelta Mushrooms, Albron, Total Produce. Deze partners geven financiële steun aan het educatieve programma.
Telers stellen hun bedrijf en hun kennis beschikbaar ten behoeve van het educatief programma. De bedrijventak van de activiteiten (de kidspanels) is gescheiden van de inhoud van de leerstraten. Het onderwijsprogramma bevat geen bedrijfsmarketing of belangen.
Vrijwilligers begeleiden kinderen tijdens de kookworkshops.
Voorbeelden van activiteiten
- Belevingseducatie (Stichting Kids University for Cooking) groepen 5 t/m 8 van de basisschool kunnen op uitnodiging deelnemen aan negen lesprogramma’s, ook wel Kokkerelli Tours genoemd. Tijdens een tour (1 dagdeel) ervaren kinderen de gehele voedselketen van grond tot mond. Er zijn diverse Kokkerelli tours: kool, tomaat, paprika, asperge, aardbei, blauwe bes, champignon, prei en wortel. Een tour bestaat uit de volgende onderdelen:
- Introductie les: theoretische en praktische kennismaking met het product.
- Teelt en Oogst: tijdens een bezoek aan een teler leren over de groei en verwerking van een product.
- Ingrediëntentafel: samen met de kok leren over de verschillende producten waarmee je een gerecht kunt bereiden.
- Bereiding: roeren, snijden, proeven, bakken, grillen: samen bereiden de kinderen een gerecht.
- Gezamenlijk eetmoment: opeten van de zelf bereide gerechten.
- Evaluatie-les: testen van de opgedane kennis en het bedenken van een eigen recept.
- Kidspanels (Kokkerelli) kinderen vinden het leuk om voedingsproducten en voedingsconcepten te bedenken, verbeteren of vernieuwen. Samen met Universiteit Maastricht zijn werkvormen voor de inzet van kidspanels ontwikkeld. Door de inzet van deze kidspanels ontstaan ‘Kids Proef’ producten die zijn ontwikkeld van, voor, door en met kinderen. Wanneer is een product ‘Kids Proef’?
- Het is van, voor, door en met kinderen bedacht en ontwikkeld.
- Het product voldoet aan de Kokkerelli-richtlijnen voor gezonde voeding (mede opgesteld door Prof. Dr. Fred Brouns – Emeritus Professor Health Food Innovation).
- Het is lekker en gezonder.
- Kokkerelli® label. Naast het ontdekken van hoe leuk en lekker gezond kan zijn, geven kinderen in de kidspanels hun eigen mening en ideeën over hoe het voedsel dat zij consumeren moet smaken en hoe het eruit moet zien (smaak, geur, kleur, textuur, vorm, verpakking). Kidspanels geven bedrijven inzicht in de voedingsbehoeften en voedselconsumptie van kinderen. Door kinderen onder begeleiding te betrekken in het ontwikkelingsproces ontstaan innovatieve voedingsproducten en -concepten. Deze innovaties kunnen onder het Kokkerelli® label op de markt worden gebracht.
Resultaten en impact
- Jaarlijkse deelname van 1500 leerlingen per regio onder begeleiding van vrijwilligers, inclusief vervoer
- Inzet ervaringsgerichte voedsel educatie.
- De educatieve programma’s zijn een erkende leefstijlinterventie van het Centrum voor Gezond Leven. Daarmee zijn de leerstraten onderdeel van de programma’s binnen de Gezonde School.
- Geringe financiële bijdrage scholen.
- Bedrijven: productontwikkeling of betrokken ondernemen.
De tussenbalans
Wat werkt goed: scholen-leerkrachten en kinderen zijn razend enthousiast. Het programma sluit goed aan bij de kerndoelen van het primair onderwijs.
Wat werkt minder: Scholen hebben beperkte financiële middelen, vandaar dat de bijdrage vanuit het bedrijfsleven voorwaardelijk is voor het kunnen aanbieden van het lesprogramma aan de verschillende basisscholen.
Tips van de chef
- Het begint met gepassioneerde mensen die zich blijven inzetten.
- Blijf trouw aan de visie en de doelen van de stichting.
Uitdagingen
Doel is naast continuïteit en uitbouw:
- Commitment en draagvlak vanuit scholen.
- Koppeling aan (vignet voeding) Gezonde School.
- Full service aanbod voor scholen, inclusief vervoer
- Landelijke uitrol, groei naar 6 vestigingen in 3 jaar
- Model van publiek private samenwerking vanuit basisscholen met subsidie van overheid en support van bedrijfsleven.
- Het verder ontwikkelen van de programmalijnen:
- Ervaringsgerichte voedseleducatie voor basisscholen in een doorgaande leerlijn.
- Breed leefstijlprogramma voor de groepen 5 t/m 8 van de basisschool.
- Inrichting ketenaanpak voor gezinnen met kinderen met obesitas.
Ook proberen?
De ontwikkelde kennis en de opbrengst van de activiteiten wordt via de website gedeeld. Stichting Kids University for Cooking heeft de ambitie om landelijk uit te rollen, er is al interesse vanuit Utrecht, Ede, Den Haag en Veghel.